Assisi on tietysti kaikkein tunnetuin pyhän Fransiscus Assisilaisen vuoksi. Hänhän on 1200-luvulla vaikuttanut yksi kaikkein kuuluisimmista pyhimyksistä, joka perusti fransiskaanien luostarijärjestön. Assisissa sijaitsee paitsi luostari, myös Basilica di San Francesco, joka on hienoimpia ellei hienoin kirkko, jonka olen koskaan nähnyt. Valitettavasti kirkossa ei saanut ottaa kuvia, mutta oli se ihan vaikuttava ulkoakin.
Kaupunki itsessään on säilynyt hyvin pitkälti keskiaikaisessa asussaan, vaikka joukossa on muutamia "uudempiakin" renessanssi- ja barokkirakennuksia. Kadut ovat kapeita ja osa hyvinkin jyrkkiä, talojen seinät kiveä ja pihoissa on patinoituneita saviruukkuja kasveineen.
Kaupungin korkeimmalla kohdalla näköalaa hallitsee Rocca Maggiore. Nyt jo suurelta osin raunioitunutta linnaa alettiin rakentaa 1100-luvun lopulla, jolloin se toimi saksalaisena feodaalilinnana. Historiansa aikana linna on raunioitunut useaan otteeseen; ensimmäisen kerran tämä tapahtui jo 1100-luvulla jolloin kaupungin asukkaat kapinoivat ja tuhosivat sen. Se rakennettiin uudestaan 1300-luvun puolivälissä, ja myöhäiskeskiajan ja renessanssin aikana sitä laajennettiin entisestään. Lopulta linnaa ei kuitenkaan enää tarvittu puolustuskäyttöön ja se hylättiin. Nykyään se on auki yleisölle, ja ainakin näköalat ovat varsin jylhät.
Illalla kaupunki hiljeni täysin, mikä oli ehkä erikoisin kokemus reissun aikana. Vaikka olimme liikkeellä off season -ajankohtana, kaikesta näki, että vanha kaupunki pyörii pitkälti turismin ja pyhiinvaeltajien ympärillä. Kun kadut olivat lauantai-iltana pitkälti täysin autioita ja suuri osa ravintoloistakin kiinni, vaikutelma oli aika aavemainen, hieman kuin olisi ollut vierailulla elokuvan kulisseissa. Sunnuntaina ennen junan lähtöä piipahdimme uudemmassa Assisissa, ja se vaikutti olevan kuin mikä tahansa pikkukaupunki. Toisaalta hyvin ymmärrettävää, toisaalta sääli. Kaunis vanha Assisi silti yövalaistuksessaan oli.
Vaikuttaa siistiltä mestalta. Onneksi jossain päin maailmaa osataan arvostaa rakennusperinnettä eikä pistetä kaikkea vanhaa matalaksi.
VastaaPoistaHienoja kuvia!
Ps. Vahvistussanana oli "tumpu". Pitäiskö tuosta kehitellä joku uussana kenties ;)
Kiitos kehuista! :) Tuo rakennuskannan säilyminen on yksi niistä syistä, joiden vuoksi Italia on niin kaunis. Löytyyhän täältäkin karmeita lähiöitä ja muita ihanuuksia, mutta kaupunkien historialliset keskustat on säilytetty pitkälti sellaisenaan ja maanjäristysten yms. jälkeen myös rakennettu ennalleen. Eli kyllähän täällä historian ja oman kulttuuriperinnön arvostaminen on ihan eri tolalla kuin Suomessa.
VastaaPoistaHaha, bloggerin vahvistussanat ovat kyllä välillä onnistuneita. "Tumpua" voisi käyttää monessakin yhteydessä..